Mariëtte voetbal

Sport struggles, welke sport past bij mij?

Het vinden van een passende sport is lastig. Ook ik wist net zoals vele andere niet welke sport nu echt bij mij paste. Na een lange tijd kwam ik uiteindelijk bij Crossfit Capelle terecht en hier ga ik nu al meer dan twee jaar met heel veel plezier naar toe. Crossfit is voor mij de perfecte sport daarnaast voelt deze community voor mij al een tweede thuis! Ik deel met jullie mijn zoektocht.

Als kind een keuze moeten maken

Als klein mensenkind word je vaak alhockeykeeper mariette op een sport “gezet”. Natuurlijk mag je zelf wel mee beslissen, maar of die keuze echt bewust is, denk ik niet. Mijn ouders wilde graag dat ik een teamsport ging doen in de buitenlucht. Op deze manier sport je kind lekker buiten en leert hij of zij om te functioneren binnen een team. Hier geef ik ze ook zeker groot gelijk in! Buiten sporten is heerlijk en het sporten in team verband is zeker nuttig voor je opvoeding. Mijn keuze voor het soort sport was al snel gemaakt, namelijk veldhockey. Of ik hier nou voor koos omdat de sport mij zo leuk leek betwijfel ik. Twee van mijn drie zussen speelde ook hockey, dus mijn keuze was mijn grote zussen te volgen. Zij waren immers mijn “voorbeelden”. Al snel kwam ik erachter dat veldspeler niet voor mij niet was weggelegd, het was voor mij niet uitdagend genoeg. Om die reden besloot ik al vrij vroeg keepster te worden. In het doel staan was echt mijn ding, het gaf zo’n enorme kick om daar grof gezegd als ‘schietschijf’ te staan. Deze positie gaf mij wel de uitdaging die ik nodig had, dit heb ik ook een aantal jaar met veel plezier gedaan. Helaas botste het met de club over teamplaatsingen en kreeg ik minder plezier in het trainen, om die reden heb ik er ook voor gekozen om te stoppen met hockey.

Moeite met teamsport

Stoppen met sporten was voor mijn geen optie. Iedereen die mij kent weet dat ik anders heel de dag rond stuiter, sporten is voor mij echt een uitlaat klep. Het kwam eigenlijk wel goed uit dat ik stopte met hockey, al een tijdje liep ik met het idee rond om net zoals mijn tweelingbroertje te gaan voetballen. Ik was zeker niet één van de beste voetballers, maar af en toe scoorde ik weleens, wat een gevoel! Daarnaast gaf de rivaliteit met de tegenstander mij ook echt een boost. De rivaliteit was bij de vrouwenteams ook zéker te merken, iedereen was erg gewaagd aan elkaar. Ik kwam erachter dat het wedstrijd gevoel voor mij een erg belangrijk aspect is. Je hoort mij ook wel vaak roepen “het leven is een wedstrijd”. Tevens kwam ik erachter dat ik er ook moeite mee had om mij te mengen in een team. Achteraf gezien was dit misschien ook wel één van de redenen dat ik bij hockey al snel voor de positie keeper koos. Zowel bij de hockey als bij de voetbal heb ik leuke mensen leren kennen en ook een erg leuke tijd gehad, maar onderdeel van een team voelde ik mijzelf eigenlijk nooit echt. Bovendien ging ik studeren in Eindhoven dit was lastig te combineren met mijn trainingsdagen. En als kers op de taart scheurde ik tijdens een wedstrijd mijn enkelbanden bijna helemaal af… dit was ook het einde van mijn voetbal avontuur.

voetbal teamsport Mariëtte

Fitness… wedstrijden?

Om toch een beetje in vorm te blijven dook ik de sportschool in. Al snel merkte ik dat ik geïnteresseerd raakte in spier ontwikkeling en trainen voor bijvoorbeeld een sixpack. Uiteindelijk stond ik 6x per week in de sportschool en was ik ook veel met mij voeding bezig. Hoe ik dat heb ervaren is terug te lezen in het verhaal wat ik hier met het AD deelde. Na een tijd fanatiek trainen begon ik het wedstrijdelement te missen in de gym. Ja, er bestaan “bodybuild” wedstrijden. Ik zal liegen als ik er niet aan gedacht hebben om mee te doen, maar ik strijd liever op het gebied van kracht en behendigheid hier haal ik veel meer plezier uit.

Is Crossfit dan mijn sport?

En toen was daar… Crossfit. Ik raakte geïnspireerd door Instagram. Als je wil weten wat Crossfit inhoud raad ik de docu ‘Fittest on Earth’ op Netflix aan. Na de eerste workout die ik mee deed was ik op slag verliefd. Inmiddels ben ik aan het trainen om mee te kunnen doen aan wedstrijden. Wat Crossfit en wedstrijden hier in precies inhoud ga ik in een andere blog met jullie delen.  Ook ga ik ook verschillende boxen in Rotterdam bezoeken, om de beste voor jullie op een rijtje te zetten. Mocht je nog tips hebben, let me know!

crossfit mariette