Bodybuilding, is het een sport? Wesley legt het ons uit!

wesley lodder bodybuilding foxgym
Een tijd geleden vroegen we onze volgers via Instagram of ze bodybuilding een sport vinden. De uitslag was als volgt: 79% van onze volgers vind bodybuilden onder sport vallen. Toch heerst er nog een groot taboe op sporten met als doel het ontwikkelen van je lichaam en de bijhorende ‘bakjes met eten’. Sporterdam kreeg de kans om Wesley Lodders (ook wel @shredz_wes) te fotograferen vlak voor zijn bodybuildwedstrijd. Ook stelde we hem een paar vragen over de sport bodybuilden.

Kun je uitleggen wat Bodybuilding een sport maakt?

Je moet trainen om spieren te kunnen opbouwen en trainen is sporten. Zonder spiermassa valt er weinig te jureren op het podium en zou je dus geen Bodybuilding wedstrijd kunnen doen. Wanneer je niet wedstrijd gericht traint maar als nog aan je lichaam werkt in de sportschool om er gespierd uit te willen zien noem ik dat ook bodybuilding. Je werkt om je spiermassa op te bouwen.

Hoe ben je begonnen met Bodybuilding. Hoe wist je bijvoorbeeld dat er wedstrijden waren?

Ik heb vroeger altijd al fanatiek gesport atletiek op redelijk hoog niveau (Nationaal en internationale wedstrijden). Ik deed daar krachttraining bij als ondersteuning. Op ten duur verbeterde ik mezelf niet meer en raakte een paar keer geblesseerd, vrienden gingen er af dus verloor ik mijn motivatie. Ik vond dat mijn lichaam best wel gespierd was geworden en vond het (klinkt narcistisch) mooi om te zien en wilde dit doorzetten dus schreef ik me in bij de sportschool. Na een paar jaar trainen ging ik er steeds breder uit zien en toen kwam ik op internet diverse fora tegen. Op een van deze fora deed ik mee aan een fotowedstrijd en ik eindigde redelijk hoog. Als gevolg dat er mensen naar mij toe kwamen die vroegen of wedstrijden niks voor mij waren. Toen dacht ik ag waarom ook niet?! En zo ben ik er in blijven hangen.

Hoe vaak train je en hoe ziet jouw favoriete training er uit?

Ik train zo’n 5 tot 6 keer per week eerder 6 dan 5 keer. Tijdens mijn wedstrijdvoorbereiding train ik elke dag.

Mijn favoriete training is als ik achteraf helemaal stuk ben en  dat ik gewoon een glimlach op mijn gezicht krijg en dat ik denk “ha! niet normaal lekker die pomp ,pijn en vermoeidheid”.

Je hoort vaak dat bodybuilding slecht zou zijn het lichaam hoe sta je hier tegenover?

Bodybuilding zelf is niet slecht voor je lichaam sterker nog het is juist goed. Je wordt er sterker en fitter door wat wel ongezond is, is wanneer je een wedstrijd doet en zo dergelijk laag in je vetpercentage zit dat je heel de dag moe bent, koud hebt en mood swings hebt.

Je hebt zelf afgelopen weekeinde meegedaan aan een bodybuild wedstrijd hoe bereid je je hierop voor?

16 weken lang diëten en trainen. Je vooruitgang meet je elke week of om de 2 weken door middel van vet/gewichtsmeting. Op het resultaat daarvan pas je je voeding dan weer aan. Op het eind van je voorbereiding ga je vaak ook je vocht tussen de huid en spieren proberen te verminderen wat resulteer in meer definitie in de spieren.

Wat zijn de kosten (geschat) voor een wedstrijd? (Van voorbereiding e.d. tot aan de wedstrijd dag)

Pfoe dat is heel verschillend. De vrouwen hebben als kosten een bikini van 300 euro of meer mannen komen weg met een poseerslip om en nabij de 30 euro. Vervolgens dan nog inschrijfgeld, tanning, lidmaatschap van de bond en de prijs van je coach. Ik was denk ik rond de €400,- kwijt

Wat vind je het allerleukste aan deze sport wat motiveert je?

De veranderingen die je ziet in het lichaam en het afzien in de gym. Ik vind het heerlijk mezelf half af te maken met 180 kg in mijn nek.

Zijn er ook elementen in de sport die je vervelend vind?

Dat je afhankelijk bent van een jury. Zeker wanneer je achteraf hoort en zelf ook ziet op foto’s dat je toch wel wat hoger geplaatste had mogen worden. Je weet dan niet echt waar de jury op let en dat is wel jammer soms.

Heb je een bodybuilder die voor jou een voorbeeld is en waarom?

Niet echt een voorbeeld er zijn er wel een paar die een heel goed fysiek hebben waar ik graag bij in de buurt zou willen komen.

Hoe reageert jouw omgeving op jou bodybuild ambities? Heb je wel eens te maken gehad met vervelende opmerkingen?

Elke dag. Je wil zeker ook voorbeelden hebben? Wanneer ik me wedstrijd gehad heb  dan krijg je van je collega’s de vraag “dus nu kan je weer normaal eten”?. Voor mij is uit bakjes eten normaal en dat begrijpen ze niet.

Wanneer kunnen we jou weer op het podium verwachten?

Pfoe nog geen datum gepland ga eerst weer even bouwen want voor de top 3 kwam ik wel wat massa tekort, dus wanneer ik wat massa erop heb geknald dan ga ik pas weer kijken. Ik denk op zijn vroegst voorjaar 2020.

Heb je tips voor mensen die willen starten met Bodybuilding?

Gewoon beginnen, lees je goed in over voeding (misschien nog wel belangrijker dan het trainen zelf). Lees je ook in over trainingen en maak een training- en voedingschema waar je gemotiveerd blijft zodat je het leuk blijft vinden. En belangrijker het vol kan blijven houden. Mij mag je altijd een berichtje sturen mocht je een voeding of trainingsschema willen!